Osem zakladov qi gong je dragocena zapuščina legendarne skupine Osmih nesmrtnikov iz regije Huei Nang iz Han dinastije. Set 32 izredno močnih energetskih vaj prinaša koristi celotnemu telesu, od glave do pet. Noben telesni del in sistem ni izvzet.

 

Velika prednost te oblike Qi Gonga je, da skozi vadbo aktiviramo dvanajst glavnih in osem specialnih energetskih kanalov - meridianov, do katerih običajno nimamo dostopa. Zato predstavlja Osem zakladov qi gong izredno učinkovit način samozdravljenja, revitalizacije, pomladitve, kot tudi ključ do duhovne samorealizacije.

Osem zakladov Qi Gong razkriva tudi marsikatero podrobnost Taiji-ja in borilnih veščin in se lahko uporablja kot temelj za te veščine. Ta set energetskih vaj služi zagotavljanju brezpogojnega zdravja na poti duhovnega razsvetljevanja. Z vadbo se skozi naravne vzorce gibanja energije lažje povežemo in postanemo eno z univerzumom ter odsevamo njegove globine. Imena posameznih vaj, kot:"Veliki ptič razširja svoja krila""Pripeljemo morje na vrh gore""Ogenj sreča vodo""V pladenj naberemo jutranjo roso""Napnemo lok" ali "Samorog se obrne, da pogleda Luno"

služijo lažjemu povezovanju z vzorci gibanja naravne energije

 

 

 

Legenda pravi, da je princ Liuan ali Huai Nan Zi (okrog 170 pr.n.št.-86 pr. n.št.) po vsej deželi iskal ljudi, ki bi ga bili pripravljeni učiti o umetnosti ohranjanja življenja - nesmrtnosti. Ker je bil princ iskren, vrlinske narave in se nikoli ne utrudi od učenja, se ga je nekega dne odločilo obiskati osem starcev. Ko so prišli do vrat palače, jih je tam pričakal stražar.

Povedali so mu, da so princu prišli predati znanje o nesmrtnosti. Stražar jih je odpravil, češ da princ pričakuje ljudi, ki ne bodo nikoli stari, ki se ne bojijo smrti in so zelo močni, oni pa izgledajo stari in govorijo kot neizobraženi. Kako le bi se lahko princ za njih zanimal. Osem starcev se nasmehnilo in obrnilo. Čez nekaj trenutkov je pred stražarjem stalo osem lepo oblečenih ljudi starih med 15 in 18 let.

 

 


Stražar je nemudoma odtekel do princa, ki je svoje učitelje ves navdušen sprejel. Vsak izmed osmih nesmrtnikov mu je pokazal vaje, ki vodijo do duhovnega dosežka. Princ Liuan je vaje zapisal v knjigo "10.000 velikih zakladov" in se kasneje tudi sam dovršil.

V knjigi "10.000 velikih zakladov" so zapisane vaje osmih zakladov in Dao yin vaje, ki jih poučujemo v društvu Taoin. Osem zakladov se v kitajščini imenuje Shen jia ba duan jin ali osem skupin vaj iz šole nesmrtnosti, nekateri pa jih tudi imenujejo Ba gong dao yin - vaje osmih spoštljivih za usmerjanje življenjske energije.