Wudang Taiji je nežno in usklajeno gibanje, kjer skozi formo gibov odpiramo meridiane, usklajujemo telo, um in duha, pridobivamo življenjsko energijo, krepimo zdravje in notranjo telesno, čustveno in duhovno moč.

Srce Taijia je posnemanje naravnih zakonov in najvišjega univerzalnega načela - ustvarjanja harmonije med yinom in yangom. Z redno vadbo na subtilen način ustvarjamo ravnovesje, mir in moč, kar lahko prenašamo na vse aspekte našega življenja; pa najsi bo to zdravje, skrb zase, delo, počitek, partnerstvo, družina, spolnost, čustvovanje, mišljenje... Daoisti pravijo, da brez zdravega telesa ni dolgega življenja in brez discipline uma/misli ni duhovnega zavedanja.

Tai Ji je celostna veščina, ki nas povezuje s samim seboj in večnimi zakoni narave. Poznati Tai Ji pomeni poznati skrivnosti popolnega gibanja. Občutiti Tai Ji pomeni občutiti modrosti nenehnih sprememb. V dobesednem prevodu pomeni Taiji najvišje neomejeno in se nanaša na temeljni zakon univezuma; jin & jang (negativno in pozitivno, ženska in moški, Luna in Sonce, dan in noč…) Neprekinjen obstoj ali harmonija vsakega posameznika, pojava ali okoliščine sloni na ohranjanju primernega ravotežja med Yinom in Yangom. Ta igra je korenina delovanja človeka in narave; vidnega in nevidnega univerzuma.
Taiji niso le lepi in graciozni gibi, marveč pot spoznavanja temeljnih zakonitosti univerzuma.

Tai Ji lahko pomaga pri večini fizičnih, čustvenih ali mentalnih težavah,
kroničnih ter akutnih boleznih. Kakor je zdravje posledica nemotenega pretoka energije po telesu, je bolezen posledica blokad oziroma zastojev energije. Obsežne raziskave so pokazale, da ljudje, ki s pomočjo Tai jija, Qi gonga, Dao yina ali drugih energetskih veščin skrbijo za nemoten pretok energije po telesu, niso tako podložni boleznim in staranju. Skrb za telo, um in duha nam omogoča tudi osvobajanje od umetnih stimulansev, kot so nikotin, kofein, sladkor … saj ustvarja notranji mir in zadovoljstvo. 

 

 

 

TAIJI KLASIKI PRAVIJO:

"Če veste kako se gibati počasi in umirjeno, boste sposobni ohraniti um miren in spokojen. Ko se to zgodi, potem lahko umirjenost uma traja dolgo. Ko se gibate počasi, bo umska koncentracija polna in Qi pretok močan.
Znotraj forme Taijiquana je potrebno ohraniti um koncentriran in umirjen - tako zbirate moč."
Veliki Mojster Wudang Kung Fuja You Xuande

 

"Med vsemi dragocenimi nagradami življenja je notranji mir najbolj vreden.
Med vsemi veličastnimi duhovnimi dosežki je doseganje spokojnega bitja - bistvo duhovne rasti."
Dao mojster Hua Ching Ni

 


"Če ste sposobni razumeti teorijo yina in yanga in izvajati njune aplikacije, potem je vaše doumetje globoko in vaš Taiji nedoumljiv. Vsak nasprotnik bo izgubil sled vašega gibanja."
Dovršeni Dao mojster Zhang San FengČeprav je taiji sproščena meditacija v gibanju, vsebuje skrite tehnike za samoobrambo.


 

"Končna postaja uravnavanja duha je doseči stanje, ko ni razlike med nasprotnikom in mano, boj brez boja, sovražnik brez sovražnika – stanje umirjenega uma. Potem se lahko doume teorija človeškega življenja."
Dovršeni Dao mojster Zhang San Feng