Ta starodavna veščina temelji na naravnem zakonu jina in janga, delovanja in počitka, pridobivanja in usmerjanja energije.

V namenu pomladitve je najbolje začeti s Dao yin vadbo, kjer značilni potek vaj posnema razvoj življenja na Zemlji. Ko izvajamo Dao yin,  je najpomembnejša stvar sprostitev.
Če niste sproščeni, ne morete pritegniti energije. Na začetku, ko ležite na hrbtu, se počutite, kot bi bili v votlini tisoče let. Ste popolnoma sproščeni. Ste duh, ki se je spustil z Neba na Zemljo in se pravkar prebudili v človeški obliki. Prva stvar, ki se je zavedate, je občutek dihanja. Iz nežnega dihanja nežno raztegnete kite in mišice, medtem ko izvajate vse oblike gibanj … Ta del Dao yina se lahko izvede še v postelji.


Cilj vadbe je postati nežen, mehak, čist, dovzeten in poln energije, kot otrok.

Vsi gibi Dao yina pomagajo povrniti stanje novorojenčka ali mehkobe. Te vaje naredijo vašo energijo bolj fino, vas pa čustveno resnično srečne. To niso pasivne duhovne vaje, ki bi vas preveč umirile; te vaje nenehno oživljajo. Z njimi postanemo podobni novorojenčku nebeškega očeta in zemeljske matere.

Dao yin, ki se izvaja v ležečem in sedečem položaju, je dobesedno prednik tai ji in qi gong tehnikam, ki se izvajajo stoje. Cilj izvajanja taoističnih vaj je, da bi postali pozorni do pretoka življenjske energije skozi telo ter ga občutili in odprli do popolne lahkotnosti.

Taoistični mojstri govorijo o naravnem zakonu, ki pravi, da »Vse, kar se ne giblje, umre«. V 76. poglavju Tao Teh Ching Lao Tsu (500 pr.n.št.) pravi:

»Ko so ljudje živi,
so njihova telesa nežna in mehka.
Ko so ljudje mrtvi,
so togi in trdi.
Ko so drevesa, trave in živali žive,
so nežne in gibke.
Ko so mrtve, so suhe in krhke.« 

Iz besed Lao Tsuja vemo, da biti trd in tog pomeni biti učenec smrti. Ohraniti mehkobo in nežnost, pa pomeni biti učenec življenja. Kaj boste izbrali vi? Lao Tsu je vadil Dao yin. Nekateri pravijo, da je živel 260 let.


Zaradi sprostitvenih, osvežujočih in zdravilnih učinkov, se Dao yin vadba v kitajski naravni medicini uporablja tudi v terapevtske namene, saj:- popravlja dihalni vzorec

- odpravlja napetosti, bolečine in blokade

- krepi in oblikuje telo, hrbtenico ter razvija fleksibilnost, moč in prožnost

- izboljša gibljivost in neguje sklepe (kolena, kolke)

- izboljša kontrolo telesa in ravnotežje

- pravilno odpira meridiane in izboljša energetski pretok

- obogati kri in s svežim zrakom in prehrani vsako celico našega telesa


- obnavlja življenjsko energijo - vitalnost


- zbistri um za pozitivno meditacijo in relaksacijo in odpravlja nespečnost

- prečiščuje jing (spolno energijo) v qi (življenjsko enegijo)

- vrača dobro počutje, zdravje in mladost

- preprečuje slabovidnost, astmo, artrozo, prezgodnje staranje in druge bolezni
Dao Yin v prevodu pomeni vodenje, usmerjanje in harmoniziranje življenjske energije – qi za fizično, čustveno in duhovno vzgajanje. Ker odseva naravne zakone, gibi ne forsirajo nenaravnih položajev. Tudi raztezanje ni pretirano, saj se prakticira načelo učinkovitega vzpostavljanja ravnovesja na vseh nivojih.
 
 
 
 
Dao yin vadba primerna za vse ljudi in predstavlja popoln način usmerjanja življenjske energije in prakso, ki praktikanta zdravi, krepi, sprošča, odpira in oskrbuje z svežo življenjsko energijo.
 
 
 
Ne glede na versko pripadnost, lahko Daoyin uporabite za osebni in duhovni razvoj, saj Dao yin prinaša dobro počutje, zdravje in harmonijo v vseh aspektih. 
Aktualni dogodki

Dao pratika osvetli najbolj potrebne ukrepe, s katerimi si lahko naredite bolj srečno in zadovoljno leto 2024.  Poiščite jo v trafiki, knjigarni ali jo naročite tukaj.