Klasični Feng Shui in barve
   

Mnogi moderni Feng Shui priročniki govorijo o pomembnosti barv.
Veseli nas, da želite poskrbeti za dober qi v hiši/zgradbi/stanovanju, a vam moramo odkrito povedati, da iz vidika Klasičnega Feng Shuija barve sten žal nimajo nobenega velikega učinka.
   

Mnogi se boste upravičeno vprašali: »Kako to? Ali ni analiza barv v stanovanju del Feng Shuia?«. V nadaljevanju vam bomo razložili zakaj so barve postale opevane v člankih o Feng Shuiu, čeprav imajo v tej starodavni metodi v resnici zanemarljiv vpliv.

Da bi lahko razumeli, kako je do tega prišlo,
si predstavljajte Feng Shui praktikanta, ki želi ljudem razložiti kako deluje kompleksna znanost kitajske metafizike. Pri tem vsekakor ne sme zaobiti naravnih zakonov, ki jih lahko razloži preko Tao kozmologije (jin in jang, pet elementov, osem trigramov, 64 heksagramov, 12 zemeljskih vej in 10 nebeških stebel).

Sedaj si predstavljajte založniško hišo, kjer imajo v interesu čim večjo prodajo knjig.
Feng Shui svetovalec, ki želi v poljudni reviji razložiti, da lahko skozi vhodna vrata našega doma privabimo Qi iz bližnjega hriba, če zamaknemo vrata pod točno določenim kotom, tako da bo hiša lahko sprejemala Qi iz natančno določene smeri (saj se bo lahko pod temi pogoji naredila določena struktura oz. formula, ki bo v naš dom prinašala harmoničen in vzpodbuden Qi), pri povprečnem bralcu izzove mnogo vprašanj.
   

Urednik, ki se zaveda, da se bralec poljudne revije ne poglablja v informacije, običajno ni zadovoljen s specifičnimi prispevki, tako se pogosto dogaja, da mora Feng Shui svetovalec, če želi v »zahodnem« svetu pisati o Feng Shuiju, svoje prispevke omejiti na splošno razumevanje bralcev.




Nahajamo se v dobi, kjer se informacije dobijo lažje kot kdajkoli prej. Več informacij, ko prejmemo, večja je tendenca k posploševanju, še posebej, kadar si je težko razložiti celostno sliko in pri kitajski metafiziki se to zlahka zgodi.
Na primer, da bi skozi vrata sprejeli leseno energijo, jih ni potrebno pobarvati v zeleno - čeprav nam podzavestno lepa slika zelenih vrat lahko da tako misliti. Pozabite na to! Zelena barva vrat ali celo lesena vrata nimajo realne povezave z resničnimi izvori energije, ki jih uporablja klasični Feng Shui, npr. "lesena" gora, zvezda ali cesta, ki prihaja iz "lesene" smeri. Kakor tudi zelena barva stene nima realne povezave z razširjajočo se leseno fazo energije časa ali prostora. Skupni barvni imenovalec je zgolj simboličen.

Toda, če vam je zelena barva všeč, ni s tem, da prebarvate vrata v zeleno prav nič narobe, dokler ta vrata sprejemajo qi iz prave smeri, pravega vira energije iz naravnega okolja ter časovno ugodne zvezde znotraj zgradbe.

   
Feng Shui je sinonim za kvalitetno energijo v zgradbi, domu, pisarni. Mnogi avtorji, vključno z nami, lahko urejeno ali harmonično energijo elegantno predstavijo s slikami lepo urejenega doma. Vendarle razumite, da dober Feng Shui še zdaleč ne pomeni, da imate lepo pohištvo, sveže barve in vedno vse pospravljeno. Napaka bi bila enačiti lepo urejen prostor z prostorom, urejenim po Feng Shuiju.

Na kitajskem boste našli starodavne vasi ter včasih na oko celo neprivlačne hiše, ki uživajo superioren Feng Shui. Lep videz ne pomeni nujno tudi prisotnosti vzpodbudne energije.
Barve so priročen vizualni pripomoček, ki ga lahko uporabimo, da slikovito razložimo delovanje petih elementov:
   


ogenj - rdeča,

voda - modra,

les - zelena,

kovina – bela,

zemlja – rumena.


Prav z barvami najlažje prikažemo 5 faz delovanja energije, in vendar sama barva na steni nima nobene veze z učinkom Feng Shui aktivacije.

Čeprav poznamo več šol in metod Klasičnega Feng Shuija, nobena izmed njih ne uporablja barv, da bi zaščitila ali nevtralizirala prostor.
Barve imajo vizualen, psihološki in terapevtski učinek ter lahko tudi pomagajo notranjim organom, npr. rdeča ali oranžna razveseli oz. koristi srcu, bela da osvobajajoč občutek in koristi pljučem, modra ali črna koristi ledvicam, zelena jetrom, rumena vranici in intelektu itd.


Vendar, v primerjavi z energetskim vplivom enega izmed naravnih izvorov energije, nosijo barve zanemarljivo majhno količino energije.
Predstavljajte si, koliko energije je zbrane v hribu, gori, reki, jezeru ali cesti? Ter koliko energije je zbrane v določeni barvi?

Sami lahko presodite, kaj nosi večjo energijo, moč in konkreten učinek.




   
Ko se stene prepleskajo, je občutek, da je nekaj sveže, novo in lepše zagotovljen. Resnici na ljubo, pa ni nujno, da bo ta svež, nov in lep videz tudi zares vzpodbuden za določen aspekt posameznikovega življenja. Ali se aktivira korist ali ne, je odvisno od tega kakšna energija prebiva v sektorju, ali je okolica podporna za njeno aktivacijo ter od časa, v katerem jo prebudite. Denimo, če renovirate ali barvate sektor, kjer "bivajo" negativne zvezde in tudi v okolici najdete moteč Feng Shui dejavnik, si lahko nakopate cel kup težav. Na drugi strani pa imate lahko bodisi dobro intuicijo, znanje, bodisi srečo ter si aktivirate superiorno energijo, zaradi česar vam lahko to barvanje (z isto barvo) prinese srečne dogodke, denar, podporo, zdravje ali drugo. Ruska ruleta, skratka, če ne poznate metod Klasičnega Feng Shuija.

Če sklenemo, so barve v primerjavi z ostalimi viri energije v sistemu Klasičnega Feng Shuija neučinkovite. Barve so postale hit New Age Feng Shui avtorjev, ki so imeli sicer dober namen razložiti kitajsko metafiziko. Razumljivo je, da je pet elementov »zahodnemu« človeku najenostavneje predstaviti z barvami in le-te v revijah in knjigah služijo tudi kot najpomembnejši vizualni učinek. Iz tega je moč sklepati, zakaj so se barve v »zahodnem« svetu nekako prijele v navezavi s Feng Shui metodologijo. V praksi pa Feng Shui učinek dosežemo z t.i. aktivacijo energije preko aktivnosti, ki požene t.i. yang qi (barvanje, prenova, čiščenje, zbiranje ljudi, sprejem ugodne energije,..) na pravi lokaciji, ob pravem času oz. drugimi metodami.

Nenazadnje je potrebno razumeti, da je delovanje naravnih zakonov mnogim očem prikrito, zato ni težko razumeti, kako zlahka se pojavi površna razlaga simbolov, objektov, barv, števil in uporabe naravnih virov energije.

Ureditev zgradbe v kateri živite ali delate, po metodi Klasični Feng Shui ne prinaša samo upanje na bolje, temveč vas napolni z vitalno energijo, ki jo potrebujete za premik v želeno smer.

Za konec še Feng Shui nasvet glede barv:

Uporabite lahko katerokoli barvo, ki vam je trenutno všeč in jo kasneje zamenjate z drugo, če jo želite spremeniti. Poskrbite le, da nobena barva ne bo preveč močna in ne bo pretirano vznemirjala možganov in čutil.

Bernarda Pavič in Dušan Donko