MEDICINSKI QI GONG 

 

TERAPEVTSKI QI GONG - STIL LEBDEČEGA ŽERJAVA

 

Qi gong je odlična izbira, če želimo imeti zdravo telo, umirjen um in prebujenega duha!

 QI GONG - čudodelna veščina iz Kitajske


Qi gong je dragocena veščina, ki združuje nežne, navznoter fokusirane gibe ter položaje in celotelesno dihanje. Uči nas aktivirati, usmerjati in voditi življenjsko energijo – Qi. 


To energetsko veščino so razvili starodavni ljudje na Kitajskem, ki so živeli v skladu z naravo in so zato dodobra spoznali pretok življenjske energije – Qi v naravi in znotraj sebe. Obvladovanje Qija so uporabljali za krepitev zdravja in duhovni samorazvoj. Zaradi svoje enostavnosti in učinkovitosti (saj krepi telo, um in duha) se je Qi gong razširil na stotine tehnik, ki se lahko izvajajo bodisi v gibanju kot ples (Tai Qi Qi gong), stoje (Žerjavov stil, Osem zakladov, Tan tien Qi gong, Železna srajca), sede ali leže (Tao yin).

 

Qi gong v prevodu pomeni sposobnost upravljanja oziroma vzgajanja življenjske energije. Že sama beseda življenjska energija pripoveduje zgodbo o vitalni sili, sili, ki deluje kot pogon za vse; materijo, življenje, duha … Brez življenjske energije življenje praktično ni mogoče.

 

Če imamo življenjske energije na pretek (običajno jo imamo v mladosti), lahko vse življenjske funkcije nemoteno delujejo, smo zdravi in življenje nam je v veselje. Ko nam primanjkuje (običajno v starosti) se pojavijo bolezni in kaj kmalu pričnemo iskati Boga in smisel življenja, saj se nam zdi, da življenje neusmiljeno pritiska na nas.

 

V času pomladi, ko je življenjska energija v fazi razširjanja, lahko njeno moč občudujemo v cvetočih rastlinah in vse toplejšem soncu. Znotraj nas se življenjska energija venomer pretaka in od njene količine in prefinjenosti je odvisno naše zdravje, počutje, videz in nenazadnje tudi evolucija.

 

Posebne sposobnosti

Qi je glavna funkcionalna energija našega telesa. Na podlagi več kot 8000 let izkušenj in opazovanj gibanja in manifestiranja Qija so se razvile znanosti kot so Feng Shui, akupunktura, borilne veščine, zdravilne masaže, nutricizem, zeliščarstvo in seksologija na Kitajskem. Qi ima večstransko uporabnost. Lahko ga uporabljamo pri celoviti naravni medicini, pri filozofski debati, vsakodnevni uporabi, čiščenju, ljubljenju …

 

Odkrivanje in razumevanje Qija ustreza nivoju posameznikovega dosežka. Na osnovnem nivoju je Qi potreben za naše rojstvo, rast, zdravje in preživetje, na višjem nivoju pa nam razvija sposobnosti in možgane, tudi do 100%. Dobro treniran mojster borilnih veščin lahko kamen zlomi s svojimi rokami, in to enostavno, kot bi rezal lubenico z nožem. Svojo resnično nenavadno moč lahko demonstrira na številne načine. Moč črpa iz Qija, ki ga je zbiral in kultiviral. Nekateri ljudje z bosimi nogami hodijo po žerjavici, nekateri mediji lahko premikajo stvari s svojim pogledom ali mislimi, neke ženske lahko rodijo ducat otrok in še vedno izgledajo mlade in zdrave, v odročnih planinah lahko najdemo taoistične mojstre, ki so preživeli več generacij ljudi …

 

Vse te dosežke jim omogoča kultiviranje oziroma vzgajanje Qija. Duhovno kultiviranje je popolnoma prepleteno z znanjem in tehnikami Qi gonga oziroma vzgajanja in upravljanja s Qi. Po temeljitem razumevanju in obvladovanju Qi gonga je posameznikova percepcija univerzalne resnice poglobljena, kar pa odpira možnost za doseganje visokih duhovnih dosežkov.

 

Terapevtski učinki Qi Gonga

Qi gong ima tudi globoke zdravilne učinke! Znanstvene študije, ki so jih po letu 1960 pričeli opravljati na Kitajskem, imajo dokumentirane dokaze, da je Qi gong učinkovit pri zdravljenju večine kroničnih bolezni, vključno z alergijami, artritisom, astmo, karcinomi, prebavnimi motnjami, zasvojenostmi, hormonskim neravnovesjem, visokim pritiskom, imunskim motnjam, kapmi, diabetesom, artritisom, osteoporozo, srčnimi boleznimi, če jih naštejemo le nekaj.

 

Že sama trajnost Qi gonga, torej omenjenih 8000 let, dokazuje njegovo uporabnost. Qi gong zdravi večino kroničnih bolezni, in to brez škodljivih stranskih učinkov. Posameznik občuti več energije, je motiviran in sproščen. Mentalni stres in fizične napetosti se odpravijo, ustvari se splošno ugodje in zadovoljstvo.

 

Enostavne Qi gong vaje nam podarijo višje nivoje zdravja, izboljšajo spolno življenje in omogočijo večjo delovno učinkovitost!

 

Mnogi Kitajci izvajajo različne oblike Qi gonga, da bi si zagotovili zdravje in preprečujejo bolezni. Raziskave v šestdesetih letih so pokazale, da ljudje, ki izvajajo neko obliko Qi gonga niso tako podložni boleznim in staranju. Tako so se po vsej Kitajski razširile terapevtske ustanove. Ljudje s kroničnimi problemi so hiteli do najbližjih Qi gong inštitutov, da bi se naučili te »čudodelne« zdravilne metode, ki krepi zdravje in spodbuja dolgoživost.

 

Princip delovanja Qi gonga sloni na uravnoteženih gibih in skladnem dihanju, da se vzpostavi, obnovi in uravna pretok Qija. Ko telesu zagotovimo nemoten pretok življenjske energije – Qi, se naravno okrepita proces in sposobnost telesa, da se samozdravi in normalno razvija. Z vadbo se vzpostavi pretok Qi skozi energetske kanale skozi vse telo. Vzpostavljanje pretoka lahko občutimo kot mravljinčenje, nenadno bolečino, srbenje ali v obliki nehotenih gibov in trzljajev. To je znak, da se je Qi na tem delu aktiviral.

 

Qi je inteligentna energija

Z vadbo Qi gonga se naučimo pridobivati in ohranjati Qi, le-ta pa se nato sam usmeri na področja, kjer je to najbolj potrebno. Ko je zdravje doseženo, se Qi lahko usmerja na doseganje novih nivojev zdravja. S tem ko se okrepi imunski sistem, lahko preprečimo nastanek bolezni, saj jih presekamo že v koreninah. Ko se poveča energetski nivo, kar se pozitivno izraža pri vsem, kar počnemo, nas prične Qi osvobajati od umetnih stimulansov, kot so nikotin, kofein, sladkor, hrana in drugo. Če torej želite izgubiti nekaj kilogramov, predstavlja prav Qi gong najbolj naraven in zdrav način, ki nudi permanentno izgubo odvečne teže, in to brez napornih diet ali povišanega bitja srca. Vadba Qi gonga ustvarja notranje ravnovesje na nivoju telesa, uma in duha, kar omogoči sprožitev naravnega samozdravilnega mehanizma, ki ga imamo vgrajenega že od rojstva.