Rojstvo Žerjavovega stila Qi Gonga

Žerjavov stil je ena izmed najbolj razširjenih oblik Qi gonga. Po vsem svetu ga namreč izvaja že več kot 20 milijonov ljudi. Sestavil ga je dr. Chao Jing Sian leta 1980 v glavnem mestu Kitajske, Pekingu. Vsak dan ga prakticira vedno več ljudi, da bi si pozdravili svoje kronične bolezni ali da bi enostavno uživali zdravje in duhovni napredek. Razlog za tako veliko razširjenost je pretok Qija, ki se pri prakticiranju Žerjavovega stila Qi gonga občuti mnogo lažje kot pri drugih stilih. Že po kratki vadbi se občuti pretok Qija telesu, v treh mesecih osredotočene vadbe pa posameznik ponavadi občuti aktiviranje Qi tudi na določenih akupunkturnih točkah.

 

Kitajski rek pravi:

»Ko ima nekdo kronično bolezen, postane najboljši zdravnik za to bolezen.«

 

To drži za dr. Chaa. Že od rane mladosti je bil bolehen in šibak. Leta 1962 ga je prizadela pljučna tuberkuloza. Zdravila, ki jih je jemal, niso pomagala in njegovo stanje je bilo vsak dan hujše. Zaradi neuspešnega zdravljenja v bolnišnici je bil prisiljen oditi v rehabilitacijski center. Ena od dnevnih aktivnosti je bila ena ura vadbe Qi gonga. Po osmih mesecih neprekinjene vadbe je njegovo bolezensko stanje izginilo in lahko je odšel iz centra.

 

Za povrnitev zdravja je bil dr. Chao zelo hvaležen. V tem času je bila večina stilov Qi gonga precej zapletena, tako da je dr. Chao preizkušal mnoge stile Qi gonga in ustvaril stil, ki se ga je lahko naučiti in ima odlično terapevtsko vrednost – Žerjavov stil. Ustvaril je nabor vaj, ki se imenujejo: Povezovanje s šestimi nebeškimi smermi in vračanje Qi, Komunikacija z nebom, človekom in zemljo, Žerjav giba glavo, da odpre Qi vrata, Žerjav se rahlo dotika vode, Zbiranje Qija na njegovem izvoru ter na koncu Stoječa meditacija na treh Tan Tienih.

 

Žerjav je na Orientu, še posebej na Kitajskem, Koreji in Japonskem, je simbol dolgoživosti in miru. Žerjav ima tih, netekmovalen značaj. Gibi pri tej vrsti Qi gonga so osnovani na gibanju žerjava, ki so harmonični in mili kot pretok vode v zvenečem potoku. Žerjavov stil Qi gonga je enostaven za učenje in vadbo. Dokler posameznikov um sledi pretoku Qi, se izrazijo terapevtski efekti in posameznikova energija postane bolje uravnana in uravnotežena.

 

Ne glede na poklic redna vadba Qi gonga omogoča, da ostanemo mirni in zbrani tudi v kritičnih situacijah. Z vadbo Qi gonga zlahka spremenimo stres v življenjsko moč, strah v modrost in starost v mladost! Vsekakor se nam nivo energije zelo poveča ne glede na to, kar počnemo.

 

Nekdo, ki se želi dovršiti, mora najprej spoznati sebe in svoj Qi. Ključ je sprostitev in osredotočenje na pretok življenjske energije, ki se naravno pojavi, ko uravnoteženo premikamo svoje telo in mu dovolimo »peti«.